Referat fra julemøte torsdag 24. november 2022

Fremhevet

Vi var 30 medlemmer som møttes til julemøte på Thon Hotel Opera, møterom Kvinten. Styreleder Wenche ønsket velkommen, og introduserte vår første gjest, Frauke Osmann. Frauke kommer fra Tyskland, og ble ansatt i Operaorkesteret i 2008. Hun spiller både fløyte og harpe, men som hun sa, det var lettest å ta med seg fløyta til vårt møte!

Hun spilte et stykke av Claude Depussy, – «Syrinx», om skogguden Pan som jakter på nymfer, og spesielt på én nymfe ved navn Syrinx. Stykket ble skrevet i 1917, og ble til en solo for fløyte i 1927. Deretter ble det Johan Sebastian Bach og suite 1 som opprinnelig er en solo for cello, men den var også nydelig på fløyte. Så fikk vi besøk av Gunnar Sommerfeldt Fon som orienterte om kostymer. Gunnar begynte som tilskjærer i damesystuen i 2008, og var senere leder i en del år. Nå er han ressursplanlegger for hele kostymeavdelingen (kostymer, parykker, sminke etc.). Han opplyste at det jobbes parallelt med 10-12 produksjoner, og det opereres med 4 typer produksjoner: – Nye, repriser, samarbeidsproduksjoner og innleide, og det planlegges lang tid i forveien, gjerne opp mot 5 år.

Systuen får skisser av kostymene og velger ut stoffer. Stoffene er farget på systuen. Stoffene må ofte vaskes før de klippes for de krymper litt i vask. Når det gjelder dansekostymene, så må de vente på rollelistene. Siden kostymene sitter tett inntil kroppen, må de tilpasses de forskjellige danserne. Danserne kommer for å prøve kostymene ca 1-2 ganger. Det prøves litt frem og tilbake, kostymet er ikke endelig før på premieredagen. Systuen får anledning til å sy mye forskjellig, og vi må gi danserne trygghet i det å utøve sin kunst. Det er spennende å være en del av den kreativiteten som skapes. Gunnar har vært hos oss et par ganger før, og det er alltid interessant og morsomt å høre ham fortelle. Denne gangen hadde han med seg kostymer fra Faun/Bolero/Canvas som ble vist tidlig i høst, – en kjole og herrebukse fra Bolero og herrebukse fra Faun.

Her har vi Gunnar sammen med styreleder Wenche

Det er stor slitasje på kostymene, men mange av dem brukes om igjen, som f.eks. i Nøtteknekkeren. Alle kostymene blir lagret på det store lageret Operaen har på Karihaugen i Groruddalen.

Og så kom vi til kveldens høydepunkt, – utdeling av ÅRETS STIPEND. Wenche viste til at styret denne gangen har valgt å dele ut to stipend siden vi ikke delte ut noe stipend under koronapandemien, og styrets valg er WHITNEY JENSEN og RICARDO CASTELLANOS. Begge danserne har utmerket seg på forskjellige vis, og har hatt en fin utvikling i den perioden de har vært i Nasjonalballetten.

Whitney Jensen er fra USA, og har danset ved Boston Ballet, hvor hun ble utnevnt som solist i 2011 og principal dancer i 2014. Hun kom til Oslo og Nasjonalballetten i 2016. Allerede året etter ble hun utnevnt til solist etter å ha danset Kitri i Don Quixote våren 2017. Hun har danset i mange ledende roller, og i 2018 debuterte hun i den krevende dobbeltrollen som Odette og Odile i Svanesjøen. Fra i høst husker vi henne i tittelrollen i Giselle. Som koreograf debuterte Whitney med verket «Afternoon of a Faun» i samarbeid med Anaïs Touret våren 2021. Den ble sendt digitalt den gangen, men har i høst hatt suksess i den tredelte ballettforestillingen Faun/Bolero/Canvas. Hun har laget dans til «Nasjonalballetten RAW» og skapt verket «To Fly» høsten 2020. Whitney er med i workshopkompaniet som er en del av Nasjonalballettens koreografisatsning. Ricardo Castellanos er spansk/cubansk, og vokste opp i en dansende familie, begge foreldrene hans er dansere. Han begynte å danse som niåring ved ballettinstitutt i Barcelona før han fortsatte undervisningen med sin far. Han har studert ved Royal Ballet School i London, og medvirket i flere balletter der. Høsten 2016 kom han til Oslo og Nasjonalballetten UNG, og allerede i 2017 gikk han over til hovedkompaniet. Han debuterte i hovedrollen som Solor i «La Bayadère», og imponerte med «en vektløs høyde i sprangene sine». Han har danset i mange krevende roller, og ble i høst utnevnt til solist. Både Whitney og Ricardo setter pris på Nasjonalballetens reportoar med både klassiske og moderne balletter. De avslutter året med å danse klassisk sammen som Klara og prinsen i Nøtteknekkeren. Ballettklubbens stipend utgjør kr 25.000,- til hver av danserne. Det ble en hyggelig kveld, og innimellom «slagene» ble det servert smørbrød og 1 glass Prosecco, bløtkake og kaffe.