Medlemsmøte/julemøte mandag 25. november 2019

Fremhevet

47 medlemmer var meldt på til julemøte som ble holdt på Thon Hotel Opera, møterom Kvinten.

Vi startet møtet med et musikalsk innslag av, Benedikt Wiedmann, fiolinist i Operaorkesteret.

Så fikk vi besøk av Lars Kolstad, inspisient og produsent for Nasjonalballetten. Lars jobber kun for Nasjonalballetten som inspisient og produsent. De er til sammen 6 personer i avdelingen, og de andre jobber med opera. Han har vært inspisient i 30 år, og stortrives i rollen både som inspisient og produsent, og fortalte levende om sine arbeidsoppgaver. Og så kom vi til kveldens mest spennende og kanskje viktigste oppgave, nemlig UTDELING AV STIPEND FOR 2019. Styreleder Wenche viste til at dette årets stipendmottaker har blitt karakterisert av kunstnerisk direktør ved Houston Ballet som ”a hungry dancer whose desire for dance is never satiated and with a maturity coupled to both strength and stamina. A dancer that at the same time has the unique qualification to be both dynamic and controlled”. Og den vi snakker om, er SAMANTHA LYNCH, som styret i Ballettklubben ønsket å gi årets stipend til.

Samantha er fra Melbourne, Australia, og kom til Nasjonalballetten i 2013. Vi har sett henne i nærmere 50 roller, både i klassiske og moderne balletter. Hun er meget synlig på scenen og hun klarer å formidle sitt personlige grep.

Denne våren presenterte hun og Douwe Dekkers en selvkomponert duett ved The International Draft Works 2019 ved the Royal Opera House i London. Dette er en samling for kommende koreografer og dansere fra 8 forskjellige dansekompanier.

I høst var Samantha prosjektleder for ”Nasjonalballetten RAW”, en aktivitet hvor danserne i sin fritid setter opp forestillinger, og hvor de selv har ansvar for koreografi. Dette er gjort for andre gang i år, og 53 personer var med i to forestillinger på Scene 2 i august. Inntektene fra salg av billetter og andre effekter ble gitt til celebral-parese-foreningen.

Samantha takket så mye og sa at hun følte seg beæret, og at hun hver dag gjorde det hun elsket, nemlig å danse. En ting hun likte godt ved Nasjonalballetten var det varierte repertoaret. Selv likte hun best moderne ballett, spesielt koreografer som Kylian og Lightfoot & Leon.

Etter Samantha ønsket vi velkommen til Per Ragnar Karlsen, leder for maskør- og parykkavdelingen i Operaen.

Og her er litt av de forskjellige parykkene og bartene Per Ragnar viste. Avdelingen har 3.500 parykker på lager. Det brukes mest ekte hår, og det koster ca kr 18.000,- pr kg. Den store parykken til høyre ble brukt i balletten MANON, og der ble det brukt bøffelhår. Det brukes litt dyrehår, og noe syntetisk. Det tar ca 50 timer å lage en parykk.
Og slik ser Per Ragnar ut i virkeligheten og ferdig maskert i bakgrunnen!